באנר נייח

תואר ראשון בלשון עברית - תואר בלשון

מיזם החוג ללשון

תואר ראשון בלשון עברית - תואר בלשון
מיזם החוג ללשון העברית ליצירת נוף לשוני באורנים
במסגרת מיזם "מילה בסלע" עיצבו הסטודנטים בחוג ללשון העברית באורנים עשרה שלטים, ובהם מידע על מילים שהן חלק מנוף הקמפוס – קָפֵטֶרְיָה, מִצְלָלָה, סִפְרִיָּה ועוד. מטרת המיזם היא להנגיש סוגיות לשוניות בשפה העברית ולגרום לכל באי הקמפוס לאהוב את השפה, כמעט כמו הסטודנטים מהחוג ללשון.
הכרזות שלנו!
תואר שני באומנות - תואר באומנות  
קָפֵטֶרְיָה – לחלום בספרדית
המילה קָפֵטֶרְיָה אינה המילה היחידה ששאלנו מהשפה הספרדית. בָּטָטָה, וָנִיל, סִיגָר ואפילו מָרִיחוּאָנָה הן מילים שחדרו לעברית דרך הספרדית. גם המילה קַנְיוֹן במשמעות 'נקיק צר ועמוק באזור הררי' חדרה לעברית מהספרדית, וגם בהגייתה מרבית דוברי העברית שוגים, והוגים בטעות קֶנְיוֹן.

את השלט הגו חמישה סטודנטים

יובל ארבע, יעל בוסלוב, שחר ירימי, אורי כהן וקורל רפאלי.
תואר שני באמנות - תואר באמנות  
תמזוג לי אורז – השפעת הלשונות של יהודי מדינות ערב
השפה הערבית משפיעה על השפה העברית בשתי דרכים מרכזיות – דרך אזרחי המדינה הערבים ודרך היהודים שהגיעו מארצות ערב. השפעה מעניינת עולה מהשימוש במילה "אבא" בתור כינוי חיבה ובפנייה של אב לילדו. שימוש במילה "אבא" לילד הוא כינוי חיבה שכיח בערבית צפון־אפריקאית (באבא, בויה), ודרך היהודים שהגיעו מארצות אלו הוא חדר גם לעברית (האקדמיה ללשון העברית).

את השלט הגו שישה סטודנטים

עדן אייזנקוט, ליאור ביטון, נדב הימן, שקד סורקה, שחר רוזנשיין ואופיר שרון.




תואר שני באומנות - תואר באומנות  
אֶתְנַחְתָּה קלה – שאילת מילים מארמית

המילה אֶתְנַחְתָּה הגיעה לעברית מהשפה הארמית. בארמית אל"ף בסוף מילה הייתה במקור תווית היידוע, והיא מקבילה ל־ה' היידוע בעברית. שורה של שמות ארמיים בעלי סיומת ־ָא חדרו לעברית. הם נתפסו כשמות ממין נקבה בגלל זהות הצליל לסיומת הנקבה העברית. לכן פסקה האקדמיה ללשון העברית שמילים אלו ייכתבו בה"א, כדין כל מילה ממין נקבה המסתיימת בתנועת a. כלומר יש לכתוב דוגמה, סדנה, גרסה, קופסה וגם שאילתה, אסמכתה ומשכנתה. יוצאים מן הכלל הם בני המשפחה – אבא, אימא, סבא וסבתא (האקדמיה ללשון העברית).

את השלט הגו חברי הסגל של החוג ללשון העברית.



תואר שני באומנות - לימודי אומנות  
העברית והערבית בגן הבוטני
הקשר בין הערבית לעברית נעוץ בהיותן שפות שמיות בעלות מוצא משותף. עם זאת קיימים הבדלים רבים בין השפות, ואחד מהם מתבטא במעתק הכנעני שעברו השפות הכנעניות: עמונית, אדומית, פיניקית, כנענית עתיקה, מואבית ועברית. הבדל נוסף הוא ביטול הדו־תנועה (שתי תנועות רצופות) בשפה העברית, כך שם העץ והפרי "זית" הגוי בערבית זַיְת ובעברית זַיִת. כלומר הערבית מייצגת מצב קדום יותר שבו הגויות שתי התנועות ברצף (ai).

את השלט הגו ארבע סטודנטיות
היאם נג׳אר, רנא עיאשי, זינב עמרייה ולין רחאל. 



תואר שני באומנות - תואר באומנות  
חַנְיוֹן ומשקל קַטְלוֹן

משקל קַטְלוֹן הוא משקל נדיר בעברית, ומשתבצים בו שורשים בודדים, כך המילים  קַדְמוֹן, חַרְדּוֹן, סַבְיוֹן ויַרְקוֹן. דוברי העברית משבשים את הגייתו של משקל קַטְלוֹן גם במילה קֶנְיוֹן במקום קַנְיוֹן. ההגייה קַנְיוֹן נכונה לשתי המשמעויות: 'עמק צר ועמוק בין הרים';
'מרכז קניות גדול ובו מגוון רחב של חנויות' (האקדמיה ללשון העברית).

את השלט הגו שלוש סטודנטיות
הודיה בן חמו, יערית טלית וליאורה קורולוב.


תואר שני באומנות - לימודי אומנות  
עברית שפה קשה ועשירה

אוצר המילים בעברית מגוון מאוד בשלל תחומי חיים. כמו בבישול גם בניקיון נמצא שלל פעלים – שטף, חפף, הדיח, כיבס ורחץ, כל אלה יתורגמו לאנגלית בפועל אחד בודד – to wash. העברית ידועה גם בריבוי מילים נרדפות, בין היתר בעקבות תהליך תחייתה של השפה שכלל התבססות על אוצר מילים מתקופות שונות. כך נמצא מגוון מילים נרדפות בתחום התזונה: מזון, אוכל, מאכל, פַּתְבַּג ומטעמים. 

את השלט הגו שישה סטודנטים
עדן אייזנקוט, ליאור ביטון, נדב הימן, שקד סורקה, שחר רוזנשיין ואופיר שרון.
תואר שני באומנות - תואר באומנות  
מִצְלָלָה – הציבור הישראלי מחדש מילים
החלופה העברית מִצְלָלָה היא ייחודית, משום שהיא חודשה מלמטה, כלומר מהדוברים, ולא מצד האקדמיה ללשון העברית שהיא המוסד המוסמך לקבוע חלופות עבריות למילים לועזיות. יש מילים נוספות שחודשו באותה הדרך, וחלקן אף זכו להתנגדות מצד חברי האקדמיה ללשון, כמו המילה תִּסְכּוּל כחלופה למילה האנגלית (frustration). מילה זאת נדחתה, בין היתר משום שהחלופה העברית "מַפָּח" כבר הייתה קיימת (בהט, 1987). עם זאת כאשר אימצו דוברי העברית את המילה תִּסְכּוּל לחיקם, כנראה בעקבות עיתונאים שהשתמשו בה באופן שגור, נכנעה האקדמיה לדעת הקהל, ואישרה את המילה. 

את השלט הגו חמישה סטודנטים

רעות אזולאי, עדי אלפנדרי, אור יצחק הרשקוביץ, יובל חזן, לירן מזרחי ואסתי תורג'מן.
תואר שני באמנות - תואר באמנות  
גלגולן של מילות טאבו – שירותים 
מילת טאבו היא מילה שחל איסור מלא או חלקי לומר אותה. במרבית המקרים מדובר במילים הנוגעות בנושאי צניעות, מחלות, מוות, אתניות, לקויות ועוד. כדי להימנע ממילות טאבו נוצרות מילות תחליף בלשון נקייה, למשל "לסיים" במקום "לגמור". כיוון שהטאבו נדבק גם למילת התחליף, לעיתים יש צורך במילת תחליף נוספת, עד שנוצרת מעין שרשרת של מילות טאבו ותחליפים (קנטור, 1997):
זקן ← קשיש ← מבוגר ← ותיק (תעודת אזרח ותיק)


את השלט הגו שישה סטודנטים
טלי בנדק, עדי בן הרוש, תומר דדון, יעל פיינטוך, פלורה תומא פרח ונופר קוקוש מראד. 
תואר שני באומנות - תואר באומנות  
בואו לשאול ספרים מהספרייה

דוברי העברית נוטים לטשטש את ההבחנה בין צמדי הניגודים הללו – שואל ומשאיל, לווה ומלווה, שוכר ומשכיר. מדובר בניגודי היפוך שבהם צד אחד הוא מבצע הפעולה והצד השני הוא מקבל הפעולה. ההבחנה הזאת קיימת כבר בלשון המקרא ואף בלשון חז"ל: "מקום שנהגו להשכיר אילנות עם השדות – הרי הן של שוכר, בפני עצמן – הרי הן של משכיר" (תוספתא בבא מציעא ט, ד). בעברית החדשה השתלט בניין הפעיל, והוא משמש בטעות לציון שתי הפעולות. לכן דוברים רבים אומרים שהם משכירים דירה, אף שבפועל הם שוכרים אותה מאדם אחר המשכיר להם דירה.

את השלט הגו שתי סטודנטיות – חן גאטומה ועדי מזרחי.



תואר שני באומנות - לימודי אומנות  
המכון לאומנות – איך אומרים בעברית פָּלֵטָה?
תחום האומנות זכה לחידושי מילים רבים (האקדמיה ללשון העברית):
הֶדְבֵּק (קולז'): תמונה הנוצרת מהדבקה של פיסות נייר, פיסות בד, קטעי תצלומים וכדומה. המילה הֶדְבֵּק אושרה במליאת האקדמיה בשנת 1997.
חַלּוֹן מַסְכִּית (ויטרז'): לוח המורכב מחתיכות זכוכית צבעוניות, המצטרפות לקישוט. את הצירוף חַלּוֹן מַסְכִּית הציעה הוועדה למילים בשימוש כללי, והיא אושרה במליאת האקדמיה בשנת 1993.
פְּתֵכָה (פָּלֵטָה): לוח של ציירים למשיחה ולפיתוך (ערבוב) של צבעים. בדרך כלל לפתכה צורה אליפטית, ויש בה מקום להנחת הצבעים וחלל להכנסת האגודל. המילה "פתכה" אושרה באקדמיה בשנת 2006.
טִינִית (פלסטלינה): חומר פלסטי המשמש לעבודות כִּיּוּר – בעיקר של ילדים. המילה "טינית" אושרה במליאת האקדמיה ללשון העברית בשנת 1991.

את השלט הגו ארבע סטודנטיות
טליה אפרגן, קארין מגרה, אוריה מכני ומירי רוזנפלד.
Footer Mobile