טופס נייח

מסלול מתמטיקה-פיסיקה

חלק גדול מהתפתחות המתמטיקה נבע מבעיות בפיסיקה וגם כיום לעבודה הפיסיקאלית דרושים כלים מתמטיים מתקדמים וידע מתמטי רחב. בוגרי המסלול מתמטיקה-פיסיקה רוכשים בסיס אקדמי איתן בשני תחומי ידע חשובים אלה.  

בוגרים שלמדו במקביל לתעודת הוראה במתמטיקה ו/או פיסיקה מבוקשים מאוד במערכת החינוך ויכולים ללמד בכל כיתות החטיבה והתיכון כולל הכנה לבגרויות.
ההשכלה הנרכשת במסלול זה מאפשרת לבוגרים להמשיך לתארים מתקדמים בפיסיקה ומתמטיקה וכן בתחומים קרובים כמו גיאופיסיקה, אסטרופיסיקה ומדעים פלנטריים.


משך הלימודים
  • 3 שנים ללא תעודת הוראה או עם תעודת הוראה במסגרת תוכנית מצטיינים.
  • 4 שנים עם תעודת הוראה כאשר בשנה הרביעית היקף הלימודים מצומצם, רובה מוקדש להתמחות (סטאז') ובסיומה ניתן לקבל רישיון הוראה ממשלתי.

תנאי קבלה
  • מתמטיקה 5 יח"ל בציון 65 ומעלה או 4 יח"ל בציון 70 ומעלה. פיסיקה 5 יח"ל בציון 65 ומעלה.
  • פסיכומטרי 500 ומעלה.

מועמדים ששפת האם שלהם אינה עברית נדרשים בבחינת יע"ל בציון 120 ומעלה.
נשקול קבלת מועמדים הקרובים לעמידה בדרישות הסף בכפוף לראיון והחלטת החוג.

​מספר קורסים מתוך מגוון רחב של קורסים בתכנית

בקורס זה נלמדים יסודות האסטרופיזיקה בת-זמננו. מפת השמים: מערכת קואורדינאטות, גרמי שמים, טלסקופים קרקעיים ובחלל, סקרי- שמים באינטרנט.

כוכבים
: סוגים ספקטרליים, מבנה והתפתחות כוכבים, גמדים חומים, פלנטות, ננסים לבנים, כוכבי ניוטרונים, סופר-נובות והתפרצויות קרינת גאמא, חורים שחורים. תיווך בינכוכבי: גז, אבק, מתכתיות, קרנים קוסמיות, חימום וקירור.

גלקסיות
: ספירליות ואליפטיות, יצירת כוכבים, עקומות סיבוב, קבוצות וצבירים,חורים שחורים סופר-מאסיבים ושקילתם, גלקסיות פעילות וקוואזרים.

קוסמולוגיה
: מבנה היקום והתפתחותו, עידוש כבידתי, חומר אפל ואנרגיה אפלה, קרינת הרקע הקוסמית, התפתחות מבנים ביקום. אסטרוביולוגיה: חיפוש חיים ביקום, מציאת פלנטות, מערכות דמויות מערכת השמש.

בקורס זה נעשה הכרה עם המודל הסטנדרטי, וכמו כן, נסקור עובדות בסיסיות אודות הפנומנולוגיה של עולם החלקיקים התת-אטומיים. כל החלקיקים התת-אטומיים המוכרים בטבע מורכבים מאבני בניין יסודיות, הידועות כקְוַארקים וכלֶפּטונים. כך, למשל, האלקטרון המוכר לכולנו, הינו לפטון. 
לעומת האלקטרון, הפרוטון והניטרון, שמרכיבים יחדיו את הגרעין האטומי, הינם חלקיקים מורכבים, הבנויים, כל אחד, משלושה קווארקים. הפרוטון והניטרון מהווים דוגמה לחלקיקים הידועים בשם בַּריונים, ואלו תמיד מורכבים משלושה קווארקים. בנוסף לבריונים, קיימים המֵזונים – וכל מזון מורכב מקווארק ומאנטי-קווארק.
הקווארקים והלפטונים מפעילים זה על זה ארבעה סוגי כוחות, או אינטראקציות: הכוח החזק,הכוח  החלש, הכוח האלקטרומגנטי וכוח המשיכה הכבידתי. שני הכוחות האחרונים מוכרים לכולנו מחיי היום-יום. הכוח החלש, אחראי, למשל, לרדיואקטיביות מסוג בטא – וככזה,  הוא למעשה הכוח שגורם לשמש לבעור. הכוח החזק מדביק את הקווארקים יחדיו ליצירת הבריונים והמֵזונים, וכן אחראי למשיכה בין פרוטונים וניטרונים היוצרת את הגרעין האטומי.
כל הכוחות האלו מתוּוָכים  על ידי חלקיקים נוספים, הידועים כבוזוני הכיול. כך, הכוח החזק מתוּוָך על-ידי גלואונים, החלש – על-ידי בוזוני W ו-Z, הכוח האלקטרומגנטי – על-ידי הפוטון, והכבידתי – על-ידי הגראביטון (בוזוני הכיול מפעילים כוחות זה על זה גם כן).
בנוסף לכל החלקיקים הללו, משוער קיומו של חלקיק נוסף – חלקיק ההיגְס שממלא תפקיד חשוב ביצירת המסה של כל החלקיקים המאסיביים.
הקווארקים, הלפטונים, בוזוני הכיול, חלקיק ההיגס וכל האינטראקציות ביניהם מאורגנים במסגרת הידועה כמודל הסטנדרטי של החלקיקים היסודיים. המודל הסטנדרטי מבוסס על עקרונות סימטריה, הן מבחינת תוכן החלקיקים עליהם הוא מבוסס, והן מבחינת האינטראקציות ביניהם.

מעבדה באופטיקה: אופטיקה גיאומטרית; גלים במיתר; עקיפה, התאבכות ונפיצה; גלי מים; גלי מיקרו; התאבכות בשכבות דקות; קיטוב.

מעבדה בתרמודינמיקה
: הידרודינמיקה והידרוסטטיקה; קלורימטריה; גזים אידיאלים; הולכת חום; חוק הקירור; סטפן-בולצמן; מעברי פאזה; התפשטות תרמית של מוצקים.

מעבדה ג'
: האפקט הפוטו-אלקטרי; ספקטרוסקופיה; מדידות במונה גייגר; ניסוי פרנק-הרץ 
(Frank-Hertz); עקיפת אלקטרונים; קווי בליעה של נתרן; מדידת מהירות האור בתווכים שונים; פליטה תרמיונית; אינטרפרומטר מיכלסון.

הרשמה מקוונת
הרישום מתבצע באתר אוניברסיטת חיפה.


מכללת אורנים מאפשרת הגשת מועמדות ללימודים למי שאינם עומדים בתנאי הקבלה הרגילים, לשם כך יש לפנות - למרכז המידע וההרשמה בטלפון 3678* .
או להשאיר פרטים בטופס ויועצת לימודים תחזור אליך בהקדם

Footer Mobile